Dziś Światowy Dzień Owoców
1 .
07 .
2021
Owoce to źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych.
Są najlepszym pożywieniem dla naszego organizmu – bogate w antyoksydanty pozwalają również oczyścić organizm z toksyn.
Dlaczego warto je jeść:
- są bogate w błonnik pokarmowy (największym jego źródłem są owoce jagodowe);
- są bardzo ubogie w białko i tłuszcz;
- dostarczają znaczących ilości witaminy A, C, E i karotenoidów oraz witamin z grupy B- powodując zmniejszenie aktywności wolnych rodników, obniżenie ciśnienia krwi, jak również wpływają korzystnie na poziom cholesterolu.
- Witamina C dodatkowo odpowiada za funkcje obronne, zwiększając odporność organizmu;
- suszone owoce pomagają w zachowaniu wspaniałej figury;
- każdy z owoców posiada określone właściwości, witaminy, które mogą pozytywnie na nas wpływać;
- owocach występują kwasy organiczne: jabłkowy, winowy i cytrynowy;
- owoce należą do pokarmów niskokalorycznych (30-70 kcal /100g);
- zawierają znaczące ilości magnezu, cynku, miedzi, fluoru, jodu, wapnia, żelaza;
- ułatwiają trawienie;
- poprawiają samopoczucie;
- pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i na choroby układu krwionośnego.