Terapia Grupowa
28 czerwca 2021
Ostatni dzień Rusztowań w Szpitalu
2 lipca 2021

Owoce to źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Są najlepszym pożywieniem dla naszego organizmu – bogate w antyoksydanty pozwalają również oczyścić organizm z toksyn. Dlaczego warto je jeść:


  •  są bogate w błonnik pokarmowy (największym jego źródłem są owoce jagodowe);
  •  są bardzo ubogie w białko i tłuszcz;
  •  dostarczają znaczących ilości witaminy A, C, E i karotenoidów oraz witamin z grupy B- powodując zmniejszenie aktywności wolnych rodników, obniżenie ciśnienia krwi, jak również wpływają korzystnie na poziom cholesterolu. Witamina C  dodatkowo odpowiada za funkcje obronne,  zwiększając odporność organizmu;
  •  suszone owoce pomagają w zachowaniu wspaniałej figury;
  •  każdy z owoców posiada określone właściwości, witaminy, które mogą pozytywnie na nas wpływać;
  •  owocach występują kwasy organiczne: jabłkowy, winowy i cytrynowy;
  •  owoce należą do pokarmów niskokalorycznych (30-70 kcal /100g);
  •  zawierają znaczące ilości magnezu, cynku, miedzi, fluoru, jodu, wapnia, żelaza;
  •  ułatwiają trawienie;
  •  poprawiają samopoczucie;
  •  pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i na choroby układu krwionośnego.